Składniki:
- herbatniki 200g
- 160g masła
- 1kg sera twarogowego
- 4 jajka
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy- łyżeczka
- budyń śmietankowy
- polewa czekoladowa
- dwie duże pomarańcze
- cukier puder
|
Podstawa:
- pokruszyłam ciastka, aby był z nich piasek, następnie roztopiłam 80g masła
- do masła wrzuciłam pokruszone herbatniki i wymieszałam
- dno tortownicy posmarowałam masłem i włożyłam do lodówki, dopóki nie zrobiłam warstwy wierzchniej
Warstwa wierzchnia:
- żółtka utarłam z cukrem, następnie dodałam pozostałą część (roztopionego) masła, czyli 80g i ponownie utarłam
- po tym wszystkim dodałam ser twarogowy oraz budyń w proszku i mieszałam robotem przez 5 minut
- w osobnej misce ubiłam pianę z białek i dodałam do masy serowej
- wyciągnęłam tortownicę i wylałam ser na masę z herbatników
Piec w piekarniku przez godzinę przy 160 stopniach.
|
|
pokruszone herbatniki |
|
po wyciągnięciu z piekarnika |
Ciasto ozdobiłam lejąc polewę czekoladową na cały wierzch i boki ciasta, a następnie przez małe sitko posypałam cukier puder. Pokroiłam także pomarańcze na małe kwadraciki i nałożyłam na cały sernik. Włóżcie go na noc do lodówki, żadne ciasto nie smakuje tak pysznie jak po przegryzieniu się wszystkiego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję wam bardzo za każdy komentarz, ten krytyczny jak i ten pozytywny- jest to dla mnie niezwykła motywacja do pracy nad samą sobą.