Loading...

czwartek, 16 maja 2013

Cannelloni


Another Italian dish came to here!
How did I wrote before- I love that course for amazing taste and simplicity of perform.
What can I say, just try it by yourself!


          Kolejne włoskie danie zawitało w zakładce przepisy.
Jak już wcześniej pisałam- uwielbiam tą kuchnię za smak i prostotę wykonania.
Cóż tu dużo mówić, musicie same spróbować!


 

 I didn't read how to do a typical cannelloni so I just serve you my own version of bolognese and spinach under bechamel sauce.


Bolognese:
1. fry onion on the butter
2. when onion is start to becoming be yellow add pork and beef mince
3. before meat being ready add one, large and grated carrot and parsley
4. when carrot is soft add ready-sauce (in powder) you can also add can of tomatoes with sauce but not too much
Nie czytałam jak robi się typowe cannelloni, dlatego zaserwowałam wam moja własną wersję szpinaku i bolognese pod beszamelką.


Bolognese:

1. na patelni podsmażyłam cebulkę
2. gdy cebulka się zeszkliła wrzuciłam mięso mielone wieprzowo- wołowe
3. po lekkim dojściu mięsa dodałam jedną dużą startą marchewkę oraz wrzuciłam sporo pietruszki
4. gdy marchewka zmiękła dodałam sos- gotowy (fix bolognese Knorra- według mnie najlepsze oddanie smaku bolognese ze wszystkich dostępnych firm), do tego możecie jeszcze dodać pomidorki z puszki razem z sosem, ale niezbyt dużo, żeby nie przeszło to zbytnim smakiem samych pomidorów

Spinach:
1. into saucepan put a little oil and spinach
2. add chopped garlic, salt, pepper and nutmeg (to sharpen a taste) 
3. when everything is well seasoned add one egg 
4. at the end add mozzarella and mix until it melts

Bechamel Sauce:
1. into saucepan on a small fire put 4 tablespoons of (real) butter 
2. after melted threw bit by bit 2 tablespoons flour and mix until it will be a roux 
3. the next step is pour 2 cups of milk
4. after all, mix and wait until the sauce thickens slightly and season it with salt and pepper
Szpinak:
1. do rondelka wlałam troszkę oleju oraz wrzuciłam zmielony szpinak
2. do szpinaku dorzuciłam drobno pokrojony czosnek, do tego sól pieprz i gałka muszkatołowa dla wyostrzenia smaku
3. jak już wszystko było dobrze doprawione dorzuciłam jedno jajko
4. na koniec dodałam mozzarellę w kuleczkach i mieszałam dopóki się nie roztopi


Sos beszamelowy:
1. do rondelka, na mały ogień wrzuciłam 4 łyżki (prawdziwego) masła
2. po rozpuszczeniu wrzuciłam stopniowo 2 łyżki mąki i mieszałam, aby powstała zasmażka
3. kolejnym krokiem było wlanie 3 szklanek mleka
4. po tym wszystkim mieszamy i czekamy, aż sos troszkę zgęstnieje i doprawiamy solą i pieprzem

 
stuff the cannelloni pasta


pour all by sauce
sprinkle top by cheese
180 degrees for 20 minutes



2 komentarze:

  1. Uwielbiam te Twoje przepisy :) A zdjęcia są cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobre zdjęcie potrafi przybliżyć znakomity smak danego dania! :)

      Usuń

Dziękuję wam bardzo za każdy komentarz, ten krytyczny jak i ten pozytywny- jest to dla mnie niezwykła motywacja do pracy nad samą sobą.